Καρακάση 42, Θεσσαλονίκη | 2310 311800 | epilekto11@gmail.com

Το κουδούνι για μέσα χτύπησε στις 12 Σεπτεμβρίου. Τι ώρα σχολάμε;

Η Γ λυκείου ξεκίνησε. Για τους περισσότερους η τελευταία χρονιά στο σχολείο, η τελευταία χρονιά του «άγχους».  Είναι η χρονιά που μετά από την προσπάθεια που θα καταβάλεις στο τέλος θα δώσεις απάντηση σε αυτό που σε ρωτούσαν από μικρό παιδί. «Τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;» Τότε ίσως δεν ήξερες να απαντήσεις. Τώρα ξέρεις; Είτε η απάντηση σου είναι ναι είτε όχι ένα είναι σίγουρο. Μην αγχωθείς να την δώσεις.

Πολλά παιδιά ακόμα και την ώρα που γράφουν στις πανελλήνιες εξετάσεις δεν ξέρουν 100% σε ποια σχολή θέλουν να περάσουν.  Τα κριτήρια σίγουρα είναι πολλά και για τον καθένα διαφορετικά. Η χώρα μας είναι σίγουρο πως δεν περνάει και την καλύτερη περίοδο της ιστορίας της. Ανάμεσα στα προβλήματα αυτά είναι σίγουρα και η παιδεία όσων αφορά την έλλειψη επαγγελματικού προσανατολισμού. Ίσως σαν πρόβλημα ακούγεται μικρό σε σχέση με άλλα που αφορούν το σχολείο και γενικότερα το υπόλοιπο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά είναι σημαντικό. Οπότε κι εμείς καλούμαστε, με το υπάρχον σύστημα, να αποφασίσουμε για την ζωή μας κρίνοντας με την ωριμότητα ενός ενήλικα για την ζωή μας.

Κάνε αυτό που πραγματικά θέλεις

Ίσως η πιο σωστή συμβουλή είναι να σκεφτείς αυτό που θέλεις πραγματικά. Να επιλέξεις την σχολή που θέλεις εσύ σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτεις εσύ στον εαυτό σου. Σίγουρα είναι δύσκολο όταν ξαφνικά μπορεί να αποχωριστείς φίλους, συγγενείς και πρέπει να μετακομίσεις σε άλλη πόλη. Όλοι θα θέλαμε να συνεχίζαμε δίπλα στους δικούς μας ανθρώπους που τόσα χρόνια στο σχολείο είναι δίπλα μας. Είτε είναι οι γονείς μας, οι φίλοι μας, οι καθηγητές μας κτλ. Προσπάθησε τίποτα από αυτά να μην σε επηρεάσει και να αποφασίσεις μόνος σου. Πολλοί ονειρευόμαστε μια φοιτητική ζωή σε μεγάλη πόλη, να γνωρίσουμε νέο κόσμο, να κάνουμε νέους φίλους. Αν όμως η σχολή της επιλογής σου είναι σε μια μικρότερη; Αυτό τι σημαίνει οτι δεν θα πας; Όχι φυσικά! Η ζωή είναι δική σου! Αν ξέρεις τι θέλεις να κάνεις και αν αυτό που θέλεις να κάνεις είναι σ ένα μακρινό προορισμό τότε ναι, φυσικά θα τον επιλέξεις και φυσικά θα πας. Αν πάλι δεν είσαι και τόσο ενθουσιασμένος με την ιδέα καλύτερα να το αφήσεις.

Δώσε χρόνο στον εαυτό σου

Είμαι σίγουρος πως μόλις διάβασες τον τίτλος είπες μέσα σου «που να τον βρω;». Δεν σε αδικώ. Ειδικά για τα παιδιά της Γ λυκείου ο ελεύθερος χρόνος είναι άγνωστη λέξη. Σχολείο, φροντιστήριο, μελέτη. Αυτή είναι η σειρά που ακολουθεί ένας μαθητής τη Γ λυκείου. Προσπάθησε αν όχι καθημερινά, όσο μπορείς περισσότερο προσφέρεις λίγο χρόνο σε σένα. Δε χρειάζονται υπερβολές. Ένας χαλαρός περίπατος μ ένα φίλο ή και μόνος.  Χαλάρωσε σίγουρα πριν από τον βραδινό ύπνο και τα αποτελέσματα θα τα δεις την άλλη μέρα πρωί

Κοιμήσου σωστα

Επίσης έκανες στον εαυτό σου την ίδια ερώτηση «πως να κοιμηθώ σωστά;» Επίσης σου δίνω την ίδια απάντηση. Δεν σε αδικώ.  Ο ύπνος είναι πάρα πολύ σημαντικός για την σωματική αλλά και πνευματική μας ξεκούραση. Σίγουρα στην τελευταία τάξη του σχολείου ίσως είναι δύσκολος και συνοδεύεται απ αυτό το περίφημο άγχος των πανελληνίων εξετάσεων. Πρέπει όμως ο ύπνος σου εκτός από  ποσοτικός να είναι και ποιοτικός. Τι εννοούμε ποιοτικός ύπνος.  Σίγουρα να μην σε παίρνει ο ύπνο μ ένα κινητό στο χέρι ή με την τηλεόραση ανοιχτή. Το ιδανικό βέβαια θα ήταν να μην υπήρχε καν τηλεόραση στον χώρο που κοιμάσαι και να αφήνεις  το κινητό σου σε άλλο δωμάτιο, αλλά ξέρω πως είναι δύσκολο. Παρ όλα αυτά σκέψου πόσο πιο όμορφα θα κοιμηθείς αν απλά κλείσεις τα μάτια και σκεφτείς πράγματα που σε κάνουν χαρούμενο. Σίγουρα μην κάνεις επανάληψη του μαθήματος! Ο καθένας για τον εαυτό του ξέρει τι τον ευχαριστεί.

Κάνε διάλειμμα

Ακούμε την φράση πέτυχε στις εξετάσεις γιατί είχε πρόγραμμα. Ναι, είναι σωστή σαν άποψη. Όχι μόνο για τις εξετάσεις αλλά γενικά καλό είναι να έχουμε ένα πρόγραμμα για να τα προλαβαίνουμε όλα. Σε αυτό το επιτυχημένο πρόγραμμα όμως πρέπει να εντάξεις το διάλειμμα και αν το τηρήσεις με την ίδια ευλάβεια που τηρείς και το υπόλοιπο. Σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν και οι γονείς φυσικά. Να κάνεις μια κουβέντα μαζί τους για θέματα που δεν έχουν να κάνουν απαραίτητα με το σχολείο και τα μαθήματα. Όπως επίσης μια Κυριακή που ίσως δεν δουλεύουν να φάτε όλοι μαζί ή ακόμα να κάνετε και μια βόλτα όλοι μαζί.

Εκτός από το στομάχι σου φρόντισε να χορτάσει και ο εγκέφαλος σου.

Η διατροφή σίγουρα παίζει κι αυτή τον ρόλο της στην αποδοτικότερη μελέτη.  Καλό είναι να αποφεύγονται τα βαριά φαγητά και το Junk food. Το ψάρι είναι σίγουρα ένας καλό σύμμαχος με τα ω-3 λιπαρά οξέα για την εγκεφαλική ανάπτυξη και λειτουργεί.  Οι ξηροί καρποί και σπόροι είναι καλές πηγές βιταμίνης Ε, με προστατευτική για τον εγκέφαλο δράση. Από αυτά, ξεχωρίζουμε τα καρύδια, που περιέχουν επιπλέον ω-3 λιπαρά οξέα, χαλκό, μαγγάνιο και βιοτίνη. Τα φρούτα και τα ολικής άλεσης προϊόντα, ευνοούν την υγεία των αγγείων και την αιματική ροή (και) προς τον εγκέφαλο, παρέχοντας την απαραίτητη οξυγόνωση, βοηθώντας έμμεσα τη γνωσιακή λειτουργία. Τέλος η Η μαύρη σοκολάτα μας δίνει καφεΐνη και ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες από το κακάο. Μια μικρή ποσότητα την ημέρα (~20 gr/d) θα βοηθήσει όντως την ικανότητα συγκέντρωσης.

Σίγουρα η γ λυκείου απαιτεί γερά νεύρα, θέληση και κουράγιο. Δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Δείξε την θέληση σου και μην τα παρατάς με την πρώτη δυσκολία. Σκέψου πως ό,τι κάνεις το κάνεις για σένα και για κανέναν άλλο. Σκέψου το ταξίδι που θα ξεκινήσει μετά το σχολείο, το ταξίδι στο πανεπιστήμιο. Το να μπορέσεις να πετύχεις τους στόχους σου και να επιλέξεις την σχολή που πραγματικά θέλεις θα σε κάνει ευτυχισμένο για το υπόλοιπο της ζωή σου. Κλείνω με μια ρήση του Κομφούκιου η οποία αποδεικνύει το πόσο σημαντικό είναι να κάνεις αυτό που θέλεις ΕΣΥ «Αν κάνεις τη δουλειά που αγαπάς, δε θα χρειαστεί να εργαστείς ούτε μια μέρα στη ζωή σου»

Στοιχεία επικοινωνίας

Καρακάση 42

Θεσσαλονίκη

542 48

2310 311800

6977 858482

epilekto11@gmail.com

Social Media

Search